Daikin Emura

ИЗТЪНЧЕН ДИЗАЙН И АБСОЛЮТНО КАЧЕСТВО, ОСИГУРЯВАЩИ ПРЕВЪЗХОДНА ЕФЕКТИВНОСТ И КОМФОРТ

Енергийна ефективност (до):

 

N
Най-доброто от Тюлипс

ВИСОКОТЕМПЕРАТУРНА ТЕРМОПОМПА DAIKIN ALTHERMA HT 3 R32

Bluevolution R32, трето поколение термопомпи ДайкинdaikinnewТермопомпената система VRV на Daikin спести 28% от енергията за френски ресторант в Алпите и съответно намали с 15% разходите за електроенергия. Тя е проектирана специално за нискотемпературни условия.

Ресторантът Le Panoramic се намира във френските Алпи – Tignes на височина 3032 метра, в подножието на ледника Grande Motte. Скиорите могат да се насладят на 360° гледка към склоновете докато опитват изтънчената кухня. Главният готвач е Жан-Мишел Бувие, който отваря ресторанта през 2011 г.

С площ от 800 м2 ресторантът работи 10 месеца от годината. В предвид уникалното местоположение, температурата на околната среда може да бъде много ниска. Създаването на уютна обстановка за служителите и клиентите е критично важно.

Ресторантът се помещава в една и съща сграда с фуникулярната гара и първоначално е отоплявана от хидроакумулаторна система. През нощта или през не-пикови часове се загрявали 40000 литра вода до 60°C и тази топлина се разпределяла чрез въздухообработващи климатични камери.

За жалост след 30 години хидроакумулационната система вече не е толкова надеждна, с чести повреди и множество течове на резервоарите. Veolia Water (EHCM) – компанията, която отговаря за курортните съоръжения за клиента STGM (Société des Téléphériques de la Grande Motte) предлага системата да се замени със система, ползваща обновяеми източници на енергия.

Veolia първоначално предлагат термопомпа на принципа въздух-вода, инсталирана в градината на фуникулярната гара. Идеята е да се ползва топлината образувана от някои от растенията за отопление на ресторанта. Впоследствие идеята отпада защото съществува опасност въздуха в градината да бъде охладен до стойности, които крият опасност за повреда на машините.

Вместо това фирмата, натоварена с инсталация Ventimeca предлага две възможности – замяната на вече съществуващата система с идентична или използването на изцяло електрическа термопомпа Daikin VRV от типа въздух-вода. Въпреки прогнозите, че решението на Daikin e по-ефективно и спестяващо пари в дългосрочен план Daikin Франция и Ventimeca трябва да демонстрират че термопомпената система ще може да работи в екстремни климатични условия.

VRV системите са често инсталирани в офиси, хотели, ресторанти, барове, магазини, обществени сгради, медицински заведения и почивни центрове. За инсталацията в Le Panoramic Daikin предлага ползването на система VRV, проектирана специално за такива условия – VRVIII-C, която може ефективно да отоплява дори и при външни температури до -25oC.

Системата ползва двустепенна технология за компресия за постигане на високи нива на налягане. Високото налягане резултира в увеличен капацитет за отопление и намалено енергопотребление при ниски външни температури. COP при VRVIII-C при -10°C е повече от 3.0 като може да достигне до 3,8 при тяло с 10HP. Годишните разходи за електроенергия съответно са значително по-ниски от тези на стандартните термопомпи VRV.

Освен това VRVIII-C притежава 130% повече отоплителен капацитет в сравнение със стандартните VRV системи при еднакви условия, и освен това може да постигне 40°C температура 50% по-бързо. Времето за размразяване е два пъти по-бързо (само 4 минути) от същото на стандартна VRV система, което води до много по-стабилни вътрешни температури и значително повишени нива на комфорт.

Няколко месеца преди това Ventimeca инсталират VRVIII-C в друг ресторант, разположен на голяма височина, което убеждава Veolia, че същото решение ще е подходящо и за Le Panoramic. Външно тяло, монтирано под терасата на ресторанта, се свързва с 8 вътрешни тела – пет таванни касети, две стенни тела и едно таванно тяло.

Нуждата от отопление е между 08:00 и 18:00 часа (когато ски станцията е отворена) и след това температурата в сградата е поддържана на минимални нива. Термопомпената система VRVIII-C осигурява нива на комфорт през 95% от времето, като само за най-студените дни използва резервен електрически отоплител и въздухообработваща климатична камера. Всичко се контролира от система за сградно управление, което може да превключи на резервен вариант в случай на авария на VRV системата.

Допълнително предизвикателство към проекта идва от факта, че използването на фуникуляра е икономически неизгодно. Също така е необходимо на работниците да се аклиматизират за работа на голяма височина. Заради това е решено преноса към и от ресторанта да бъде извършено от хеликоптер, а работниците да бъдат настанени за времето на монтаж в ресторанта.

Veolia, която контролира работата на термопомпената инсталация дистанционно от офисите в подножието на планината, наблюдава енергийната консумация в продължение на 16 месеца след инсталацията. Оказва се че VRVIII-C системата консумира с 28% по-малко електроенергия за година в сравнение с предишната система. На базата на това и на цената на електроенергия са спестени 5755евро от разходите за електроенергия за година (15%).

Още по-важното е че системата работи безупречно от тогава, като осигурява уют за клиентите и им позволява да се насладят на впечатляващата гледка към ледника, докато опитват една от най-изисканите кухни във френските Алпи.

Daikin N.V. е един от главните производители на климатици, термопомпи и хладилна техника с приблизително 5500 служители из цяла Европа и десет фабрики, разположени в Белгия, Чехия, Франция, Германия, Италия, Холандия, Турция и Англия.

В глобален мащаб Daikin са известни с новаторски подход и недостижимо качество на интегрираните си решения. С над петдесет години опит в проектирането и производството на отоплителни и охладителни технологии, Daikin е начело на пазара на термопомпени технологии.