бул. Братя Бъкстон 85

София

Национален телефон

0700 13 677

Daikin Emura

ИЗТЪНЧЕН ДИЗАЙН И АБСОЛЮТНО КАЧЕСТВО, ОСИГУРЯВАЩИ ПРЕВЪЗХОДНА ЕФЕКТИВНОСТ И КОМФОРТ

Енергийна ефективност (до):

 

N
Най-доброто от Тюлипс

ВИСОКОТЕМПЕРАТУРНА ТЕРМОПОМПА DAIKIN ALTHERMA HT 3 R32

Bluevolution R32, трето поколение термопомпи ДайкинОтопление на пелети: Алтернативата на традиционното отопление. Ефективност при различните видове котли.

Въпросът за алтернативните горива е една голяма тема. Една отоплителна система на пелети предлага предимства за околната среда, тъй като това е една алтернатива на отоплението с нафта и газ. Дали тази система може да бъде подходяща за всяко домакинство? Какви са предимствата на отоплението с пелети, това е предмет на тази статия.

Файлове за сваляне:

“Предимства за околната среда”

Тъй като нафтата и другите полезни изкопаеми се изчерпват се налага това да се вземе предвид и да се търсят алтернативи за модернизация. Едно отопление с пелети би могло да бъде интересно в такъв случай, защото: дървото е един възобновяем източник и не се изисква много за добиването му за разлика от производството на нефт и газ.
“Екологичното отопление с пелети”

Да се отопляваш с пелети е екологично, както и по-изгодно в сравнение с отопление на нафта или газ, където разходите за експлоатация и гориво са много по-високи. За околната среда също има голяма полза, тъй като пелетите горят с неутрално CO2 и чрез локално производство се намалява пътя на доставка до потребителя. Тези предимства не са само за природата, но също така и за местната икономика.
“Отоплителна инсталация на пелети или пелетна печка?”

И двата варианта се предлагат като продукти, както и по отношение на икономичност са изгодни за потребителя в сравнение с другите традиционни варианти. При една отоплителна инсталация пелетите се подават от пелетно складово помещение или бункер директно за горене в котела. Необходимото количество за горене се зарежда в котела чрез шнек, който се захранва с електричество, което се ползва и за запалване на пелетите. В зависимост от мястото и частния случай, може да бъдат предложени различни системи за зареждане на инсталацията с пелети. Отоплителните инсталации с пелети могат да отопляват цялата къща или апартамент, като при някои пелетни камини пелетите се зареждат директно в бункера на самия уред. С пелетна камина, която се позиционира в едно от помещенията и няма водна риза за връзване към инсталация, може да се отоплява това помещение и съседни такива само чрез топлия въздух, който загрява камината и го разпространява чрез вентилатор. Това са така наречените сухи въздушни камини.

 

 

“Колко струва отоплителна инсталация на пелети?”

В зависимост от нуждите на жилището, инсталациите с отоплителни уреди на пелети вече не се различават много в ценово отношение, както беше преди няколко години, но все пак има известно оскъпяване, тъй като уредът на пелети е по-скъп от стандартните газови котли или тези на твърдо гориво. Ако един апартаментен газов котел и този на твърдо гориво струва 1500 лв, то котелът на пелети има цена около 3000 -4000 лв. Пелетната камина с водна риза за етажна инсталация също има цена между 3500 и 5000 лв. За стари инсталации, където вече има наличен котел на твърдо гориво, е много лесно да се монтира една пелетна горелка към системата и по този начин да се модернизира и автоматизира отоплението. Такава пелетна горелка, която Тюлипс предлага, е IVG bio energy S40 и нейната цена е 1896 лв. В този случай няма по-добра алтернатива от преминаването от твърдо гориво към отопление на пелети.
“Какъв котел да изберем и каква е тяхната ефективност? /относно ефективността(КПД)” Относно ефективността или КПД-то на котлите, то зависи от качеството на горивото и конструкцията на конкретния котел.

  • Стандартните стенни газови котли имат КПД около 90-94%.
  • Кондензационните газови котли използват допълнително латентната топлина на парите в изгорелите газове и тяхната ефективност е дори и над 100%, тогава вече не се нарича КПД. Тези котли дават намаление на разхода на газ с около 20-30% в сравнение със стандартните котли.
  • Пелетните котли имат КПД между 85% и 92% в зависимост от типа на котела, но голяма важност има и качеството на пелетите (състав, влажност). Нашето предложение например за комбинация на пелетна горелка IVG bio energy S40 с котел Buderus Logano S111 има данни от изпитанията им, които сочат КПД 90-92%. Ефективността на котлите зависи също от почистването на горивната им камера, както и от отоплителната инсталация, комина и т.н.
  • Подобен е случаят с котлите твърдо гориво, КПД-то е между 75% и 85%. Важни са: конструкцията на котела, качеството на горивото, почистването, коминът, инсталацията и др. Пиролизните котли на дърва дават по-високо КПД около 90-92%% и са по-удобни за ползване (по-рядко почистване, минимално изхвърляне на отпадъчни продукти от изгарянето).

“Какъв котел да изберем и каква е тяхната ефективност? /относно разхода на гориво” Ако при Вас е водещо разхода на гориво, то като заплащане в пари нещата изглеждат приблизително по този начин (като разходът пряко зависи от топлинната изолация на жилището, изложението му, дограмата и т.н.):

  • Приблизителни цени за отопление – ЛВ за кв.м жилищна площ площ
  • Газ – 2,00 – 2,30 лв на кв.м (за 100 кв.м апартамент = 230 лв на месец)
  • Газ кондензен котел – 1,80 – 2,00 лв на кв.м Пелети – 1,80 – 2,00 лв на кв.м
  • Твърдо гориво дърва – 1,00 – 1,20 лв на кв.м
  • Термопомпа Daikin Altherma – 1,20 – 1,40 лв на кв.м